Bij de schaapskooi in Ermelo heb ik z’n leuke workshop gevolgd! Het ging om een workshop vachtvilten, met de vacht van een schaap een leuk kleed maken. Deze workshop is door de initiatiefnemers/ vrijwilligers bij de schaapskooi in het leven geroepen om meer inkomsten te genereren voor de kooi. Er wordt naast deze workshop van alles met de wol gedaan, gemaakt en verkocht.

De dag begon nog met een flinke regenbui op weg naar de schaapskooi. Daar aangekomen waren ze goed voorbereid en stond er een tent waaronder de workshop kon plaatsvinden. Gelukkig ging al vrij snel de zon weer schijnen. We begonnen met thee en een heerlijk stuk taart. Toen iedereen was gearriveerd volgde de uitleg en konden we van start.

Iedereen zocht een plekje bij een tafel (1,5 m in acht genomen). Bij de tafel lag de wol en benodigde spullen klaar. De materialen zal ik nog even benoemen:

  • Wol van een schaap
  • Kaardvlies
  • Groot laken
  • Plastic
  • Linnen stroken
  • Zeep
  • Water
  • Bezemsteel

We begonnen met het uitleggen van de wol om deze vervolgens helemaal schoon te maken, en de juiste afmeting/vorm te bepalen die je graag wilde hebben. Daarna moest de wol dicht tegen elkaar gelegd worden zodat er geen gaten tussen zouden vallen na het vilten. Ik had de vacht van een jaarling welke blijkbaar erg los is. Het goed leggen was dus wel een belangrijk punt! Zodra alles naar wens was gingen er stukken kaardvlies over heen. Ook hier weer goed opletten dat er geen gaten tussen vielen.

Nu kwam het leukste deel de hele vacht moest door en door weekt zijn met heel veel water en zeep. Alle lucht moest hierbij ook uit de vacht gedrukt worden, zodat het vilt proces zijn werk kon doen. Probeer maar eens met een vette schapenvacht dit goed voor elkaar te krijgen, haha het duurde dus even voor het goed nat platgedrukt was.

Ze zeggen altijd dat vilten zwaar werk is en tja dat is ook echt zo! De vacht moest over een steel ingerold worden in plastic en een laken, welke vervolgens werd vastgemaakt met linten. Om te kunnen vilten moet de vacht warm worden en rollen, heel veel rollen! In alle windrichtingen moesten we de vacht 100x over de tafel rollen. waarbij tussendoor elke keer alles uitgepakt moest worden, stok draaien en weer helemaal inpakken.
Geloof mij dat is zwaar werk met z’n natte zware schapenvacht.

De vacht werd door het proces wel steeds vaster erg leuk om te merken dat het vilten steeds beter werd. Na die 400x rollen gingen we nog een keer 400x rollen alleen nu zonder de steel er tussen. Spierpijn de volgende dag gegarandeerd!

Op het einde was het nog een kwestie van de vacht goed uitspoelen en drogen. Ik heb de vacht thuis nog een keer in de wasmachine gehad. Hij moet nog een keer goed uitgekamd worden en wat beter schoongemaakt worden. De bedoeling is dat hij bij mij op de loungeset buiten komt te liggen zodra de tuin gedaan is. Het is zeker aan te raden dit een keer te doen. Erg leuk en ook heel gezellig. Daarnaast is het leuk om met een natuurlijk product te werken op een ambachtelijke manier, veel leuker ook dan het zo in de winkel te kopen!